IGP Gall del Penedès
El Gall del Penedès és l'únic producte del territori amb el reconeixement d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP), atorgat per la Generalitat de Catalunya el 2016
Per disposar d'aquest distintiu, els pollastres de Gall del Penedès es crien a la zona geogràfica protegida per la IGP, dins del territori Penedès. La seva cria és en llibertat amb una durada mínima de 98 dies i es caracteritza per incloure llavor de raïm en la dieta, fet que li aporta gustositat a la carn i una gran proporció d’àcids grassos insaturats. Això fa que sigui més rica en ferro, més gustosa i fibrosa i que contingui més antioxidants.
Actualment, hi ha 4 criadors dins de l'IGP Gall del Penedès, a qui es pot comprar directament un exemplar de gall per rostir-lo amb prunes i pinyons a la forma tradicional, o per sortir dels convencionalismes i fer-ne servir la carn per a canelons, arrosos i altres.
La cria del Gall del Penedès està estretament lligada al sistema tradicional d'una terra vitivinícola com és el Penedès: criança en llibertat i utilització del granet de raïm en la seva dieta. En textos antics i tradició oral s'explica com en totes les masies es criaven aquestes aus, tant per abastir el nucli familiar com per contribuir a l’economia familiar, ja que tant els ous i la carn es venien i eren molt apreciats en els mercats locals (el mercat de Vilafranca és documentat del segle XII) i en el mercat de Barcelona.
La carn del Gall gaudia de gran renom, fet que es demostra amb la celebració de la “Fira del Penedès”, que es remunta al segle XII, i que actualment és coneguda com a "Fira del Gall”, on els pagesos de la comarca sempre han pogut exposar i vendre les seves aus des de llavors.