Quin és el teu tipus de celler?
Gener 2023
La Ruta del Vi del Penedès té més de 70 cellers per visitar, cadascun amb la seva pròpia personalitat. Entre tantes opcions, sabem que es fa molt difícil triar, així que per ajudar-vos, hem decidit crear una sèrie de publicacions on us anirem recomanant diferents motius per visitar un celler.
En aquest primera publicació, hem elaborat un llistat segons 5 perfils que poden encaixar amb la teva personalitat, amb el teu celler ideal. I si aquesta vegada no l'hem encertat, no pateixis i estigues atent a les properes publicacions, o fins i tot pots suggerir-nos quines recomanacions t'agradaria trobar la propera vegada a info@penedesturisme.cat.
Per més ajuda in situ, pots passar-te per qualsevol de les Oficines de Turisme del territori i preguntar als nostres amables informadors, que segur et podran donar un cop de mà.
L’empremta del modernisme al Penedès es troba en tota mena de construccions, des de cases particulars a edificis funcionals, com en alguns cellers.
Si voleu veure exemples d'art modernista dins de la Ruta del Vi del Penedès, apropeu-vos a l’excepcional obra arquitectònica de Josep Puig i Cadafalch a Codorníu. L’antiga casa pairal, el celler, els jardins i l’edifici principal que us dóna la benvinguda son plens de detalls, com els vitralls de colors, el trencadís fet d’ampolles i les voltes i formes arrodonides.
També podeu contemplar les diverses manifestacions del modernisme presents al celler Ludens, on es troba la Masia Grabuach, que data de 1747 i que l’any 1920 va ser remodelada pel prestigiós Puig i Cadafalch en l’estil modernista. També hi trobareu vestigis a Mascaró, Oriol Rossell o Freixenet, testimonis directes que conviden a endinsar-te en el modernisme català més vitivinícola.
Si sou dels que us conquisten per l'estómac i us agrada acompanyar el tast de vins amb gastronomia, actualment teniu un gran ventall d’opcions, començant pels cellers amb restaurant; molt pràctic per fer una visita guiada amb tast de vins i després asseure-us a taula amb les seves propostes gastronòmiques.Us espera una jornada rodona.
Idea: activitats gastronòmiques als cellers
Quedareu gratament sorpresos de totes les activitats gastronòmiques que ofereixen els cellers. La majoria tenen opció d’aperitius per acompanyar els vins, des dels més senzills fins els més elaborats, amb tapes fredes i calentes. Però sí el que realment voleu és una experiència enogastronòmica, us suggerim provar les opcions de pícnic i brunch entre vinyes- en quedareu encantats- o atreviu-vos amb els maridatges, com els de vins amb formatges o pernils, o els d’espumosos amb xocolates, on us ensenyaran per què cada producte es complementa i combina.
En els darrers temps, els Wine Bars dels cellers s'han convertit en una nova forma de gaudir dels vins del Penedès, a copes o per ampolla, de forma pausada i tranquil·la. Però sobretot, ara son el nou punt de trobada per amics, un nou espai per desconectar del dia a dia i connectar amb els teus. El dolce far niente. Si vens, aviat sabràs del que parlem...
Espais bonics que cuiden els detalls, habitualment a l'aire lliure, on els grans gaudeixen del paisatge, del vi i de la conversa i petits gaudeixen d'estar en contacte directe amb la natura... i de l'aperitiu!
La majoria estan oberts tot l'any, sobretot en caps de setmana, i durant l'estiu, els horaris canvien per no patir calor, i obren portes al capvespre, per acompanyar el vi de música en directe, observació d'estrelles o algun sopar a la fresca.
La Ruta del Vi del Penedès té més 20 cellers amb Wine Bar. Ja has trobat el teu nou racó preferit?
En un territori vitivinícola, el més habitual és trobar els cellers aïllats, envoltats de les seves vinyes, així que en la majoria de casos, cal disposar de mitjà de transport de visitar-los.
Si no disposeu de vehicle propi o no el voleu utilitzar, una bona alternativa és visitar els cellers que estan ubicats dins un nucli urbà. D’aquesta manera podeu arribar-hi en transport públic i moure-us a peu o en bici d’un lloc a l’altre.
Sota els carrers de la població de Sant Sadurní d’Anoia, per exemple, s’amaguen els passadissos soterrats de les caves on descansen ampolles i botes, que entre tots, sumen quilòmetres de longitud, on es guarden infinitat d’històries.
La sostenibilitat és un concepte molt transversal. Hi poden haver pràctiques sostenibles en el cultiu de la vinya, en la conservació de l’energia o l’aigua i en les pràctiques d’elaboració, però en aquest cas, ens centrarem en els cellers que aposten per un model turístic amb pràctiques sostenibles, en concret, en tots aquells cellers que han treballat pel reconeixement Biosphere Sustainable Lifestyle.
El compromís per a la sostenibilitat Biosphere és un programa on empreses, entitats i destinacions s’adhereixen per aplicar diferents manuals i implementar anualment millores sostenibles en els seus serveis turístics, que es validen per auditoria, com ara una bona gestió de les aigües residuals dels centres de visites, de l’eficiència energètica o adaptar visites a públic amb diversitat funcional. Aquesta és la millor mostra de compromís per a un futur turístic sostenible part dels agents de la destinació tant públics com privats.